dijous, 21 de maig del 2009

QUATRE CONCEPTES BÀSICS


1. alimentació: s’anomena així l’ acció d’alimentar o alimentar-se. Nutrició o nodriment poden ser termes sinònims. Implica necessitat i plaer; en aquest cas parlem de gastronomia.

2. dietètica: és l’ alimentació racional segons paràmetres científics. En sentit estricte, part de la medicina que afecta el règim o nodriment de l’individu. També fem servir la paraula dieta com a sinònim d’alimentació. I anomenem sistema alimentari el conjunt de paràmetres que defineixen l’alimentació –i la seva expressió culinària– d’una societat determinada.

3. cuina: és l’ art de preparar el menjar, transmès per via oral i receptes (del llatí recipe); dóna nom a mots com cuinar, cuinat, culinària... En llengua anglesa distingim entre cuisine (procedent del francès), referida a l’alta cuina, i cooking (cuina tradicional). Food és el genèric aplicat al menjar (fast food : menjar ràpid; holy food: menjar sagrat o religiós; slow food: menjar lent). La paraula cuina es refereix també als aliments que es preparen en una casa, o el conjunt o sistema alimentari d’un país, regió, comunitat, creença, producte...

4. gastronomia: és el coneixement de tot allò relacionat amb la cuina, composició i elaboració dels plats, art de la degustació d’aliments i begudes. És una paraula procedent del grec, gastronomia (del grec γαστήρ γαστρός : gastros, estómac). Apareix per primer cop en francès el 1623, però no és realment utilitzada fins l’ any 1800.

1 comentari:

Olga Xirinacs ha dit...

Com que un gormand no és un "gourmet", de gormands ens en podem considerar una bona colla, encara que no mengem en desmesura. Siguin benvingudes les nocions, populars o sàvies, que vagis dosificant al blog.

Origen dels aliments

  • Agave, magüey, atzavara: Mèxic
  • Albercoc: nord de Xina>Índia>Pèrsia>Europa (2000 aC)
  • Albergínia: Índia>Pèrsia>àrabs>Xina (s.V aC)
  • Alfals, userda: Pròxim Orient, Mediterrani
  • All: Extrem Orient, Àsia occidental (3000 aC, Antic Egipte)
  • Alvocat: Amèrica central (cultivat pels asteques)
  • Ametlla: Pròxim Orient (Egeu-Pamir)
  • Ànec: Xina, Egipte, Europa
  • Ànec mut: Amèrica
  • Anís (matafaluga): Pròxim Orient
  • Anís estrellat: Xina
  • Api: Europa, Àsia (edat mitjana)
  • Arròs: Índia>Xina>Japó (4000 aC)
  • Avellana: Àsia Menor>Grècia
  • Bacallà: Atlàntic Nord, mar de Barentsz. Bascos (s. XVI)
  • Bambú: Xina
  • Bitxo: Mèxic. Espanyols>portuguesos (s. XVI)
  • Blat: Pròxim Orient, Europa
  • Blat de moro: Amèrica del Nord i central
  • Bleda: Mediterrani, Grècia i Roma (600 aC)
  • Borratja: Síria>Grècia>Roma
  • Bròquil: Itàlia